Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu - składniki:
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • sok z 1 limonki
  • 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 100 g masła
  • delikatny wywar warzywny
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżka sosu chilli
  • 200 g mascarpone
  • purée z 1 marakui
Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu - sposób przygotowania: Dzień wcześniej nastawiamy syrop z bzu. Rozpuszczamy cukier w wodzie z dodatkiem soku z limonki i redukujemy chwilę, by powstał syrop. Gorącym zalewamy kwiaty, przykrywamy folią i chowamy do lodówki. Następnego dnia przecedzamy przez drobne sitko. Marchewki czyścimy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Marchewki mieszamy z masłem, podlewamy szklanką wywaru warzywnego, lekko solimy i zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy do miękkości, tak by warzywa można było utrzeć na krem. Miksujemy, dodając syrop z bzu, sos chilli, mascarpone i marakuję, regulując gęstość i gładkość ciepłym wywarem warzywnym. Krótko podgrzewamy mus, doprawiamy wyłącznie solą, ewentualnie wkręcając dodatkową łyżkę zimnego masła. Podajemy lekko ciepły, z zamarynowanymi paskami kolorowych marchewek. Uwaga: - marchewki warto zamarynować w kwiatach bzu wyjętych z syropu. - jeśli zostały jeszcze świeże kwiaty, posypcie nimi każdą porcję. - mus marchewkowy to raczej przerywnik smakowy niż regularna zupa - podaję go w małych  porcjach.