Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu
Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu - składniki:
Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu - sposób przygotowania:
Dzień wcześniej nastawiamy syrop z bzu. Rozpuszczamy cukier w wodzie z dodatkiem soku z limonki i redukujemy chwilę, by powstał syrop. Gorącym zalewamy kwiaty, przykrywamy folią i chowamy do lodówki. Następnego dnia przecedzamy przez drobne sitko. Marchewki czyścimy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Marchewki mieszamy z masłem, podlewamy szklanką wywaru warzywnego, lekko solimy i zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy do miękkości, tak by warzywa można było utrzeć na krem. Miksujemy, dodając syrop z bzu, sos chilli, mascarpone i marakuję, regulując gęstość i gładkość ciepłym wywarem warzywnym. Krótko podgrzewamy mus, doprawiamy wyłącznie solą, ewentualnie wkręcając dodatkową łyżkę zimnego masła. Podajemy lekko ciepły, z zamarynowanymi paskami kolorowych marchewek. Uwaga: - marchewki warto zamarynować w kwiatach bzu wyjętych z syropu. - jeśli zostały jeszcze świeże kwiaty, posypcie nimi każdą porcję. - mus marchewkowy to raczej przerywnik smakowy niż regularna zupa - podaję go w małych porcjach.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki