Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą
Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą - składniki:
Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą - sposób przygotowania:
Mieszamy drożdże, wodę i miód wielokwiatowy, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu wlewamy połowę oliwy i mieszamy. Łączymy mąkę z solą, w środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn, mieszamy. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy je przez 10 minut. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, z wierzchu również skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Natłuszczamy oliwą blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy je oliwą. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę, aż zbrązowieje, jakieś 15 minut. Mieszamy z octem i miodem gryczanym, smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Na cieście układamy truskawki pokrojone w plasterki, karmelizowaną cebulę i melisę. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 20 minut na złoty kolor. Lekko studzimy i kroimy w prostokąty.
*Uwaga: Focaccię podajemy na ciepło. Można dodatkowo skropić ją oliwą lub posypać pokruszonym kozim serkiem.
- 35 g suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 130 ml oliwy
- 310 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 łyżeczka soli
- 1 średnia czerwona cebula; pokrojona w piórka
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 120-150 g oczyszczonych truskawek
- 10 listków melisy
- gruba sól morska
Informacje o Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą
-
Nadchodzi czas na truskawki! 20 przepisów, które musisz wypróbować w tym sezonie
truskawkami i karmelizowaną cebulą 35 g suszonych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 130 ml oliwy 310 g mąki pszennej (typ 550) 1 łyżeczka soli 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka 3 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki miodu gryczanego 120-150 g oczyszczonych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki