Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą - składniki:
Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą - sposób przygotowania: Mieszamy drożdże, wodę i miód wielokwiatowy, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu wlewamy połowę oliwy i mieszamy. Łączymy mąkę z solą, w środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn, mieszamy. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy je przez 10 minut. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, z wierzchu również skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Natłuszczamy oliwą blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy je oliwą. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę, aż zbrązowieje, jakieś 15 minut. Mieszamy z octem i miodem gryczanym, smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Na cieście układamy truskawki pokrojone w plasterki, karmelizowaną cebulę i melisę. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 20 minut na złoty kolor. Lekko studzimy i kroimy w prostokąty. *Uwaga: Focaccię podajemy na ciepło. Można dodatkowo skropić ją oliwą lub posypać pokruszonym kozim serkiem.

Informacje o Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą