Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galette ze śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galette ze śliwkami - składniki:
  • Kruche ciasto cytrynowe:
  • 250-260 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Nadzienie:
  • 1 kg owoców (mogą być pół na pół zielone renklody i morele; może też być mieszanka różnych śliwek) wydrylowanych i pokrojonych na cząstki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 120 g brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • Oraz:
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • brązowy cukier
  • płatki migdałowe do posypania
Galette ze śliwkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Do mąki wymieszanej z cukrem, solą i skórką cytrynową dodajemy masło i szerokim nożem siekamy na kaszkę. Wlewamy 60 ml zimnej wody i sok cytrynowy, szybko zagniatamy. Zawijamy ciastow folię i wkładamy je na pół godziny dolodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Dużą blachę wyściełamy pergaminem, układamy naniej ciasto rozwałkowane na placek o średnicy 35 cm. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Mieszamy owoce z sokiem cytrynowym, dodajemy cukier z mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem, lekko mieszamy rękami, tak aby mieszanina suchych składników pokryła owoce. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, usuwamy folię, pośrodku układamy owoce, pozostawiając 7-8-centymetrowy wolny brzeg, który zaginamy do środka - owoce powinny być częściowo przykryte ciastem, a pośrodku odkryte. Wilgotnymi rękami robimy dekoracyjne "szczypanki" na cieście (tak jakbyśmy sklejali pierogi). Smarujemy powierzchnię ciasta śmietanką, posypujemy - i ciasto, i owoce pośrodku - brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajemy ciepłe.