Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Galette ze śliwkami
Galette ze śliwkami - składniki:
Galette ze śliwkami - sposób przygotowania:
Robimy ciasto. Do mąki wymieszanej z cukrem, solą i skórką cytrynową dodajemy masło i szerokim nożem siekamy na kaszkę. Wlewamy 60 ml zimnej wody i sok cytrynowy, szybko zagniatamy. Zawijamy ciastow folię i wkładamy je na pół godziny dolodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Dużą blachę wyściełamy pergaminem, układamy naniej ciasto rozwałkowane na placek o średnicy 35 cm. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Mieszamy owoce z sokiem cytrynowym, dodajemy cukier z mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem, lekko mieszamy rękami, tak aby mieszanina suchych składników pokryła owoce. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, usuwamy folię, pośrodku układamy owoce, pozostawiając 7-8-centymetrowy wolny brzeg, który zaginamy do środka - owoce powinny być częściowo przykryte ciastem, a pośrodku odkryte. Wilgotnymi rękami robimy dekoracyjne "szczypanki" na cieście (tak jakbyśmy sklejali pierogi). Smarujemy powierzchnię ciasta śmietanką, posypujemy - i ciasto, i owoce pośrodku - brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajemy ciepłe.
- Kruche ciasto cytrynowe:
- 250-260 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki soku z cytryny
- Nadzienie:
- 1 kg owoców (mogą być pół na pół zielone renklody i morele; może też być mieszanka różnych śliwek) wydrylowanych i pokrojonych na cząstki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 120 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta cynamonu
- Oraz:
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- brązowy cukier
- płatki migdałowe do posypania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki