Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jarski pasztet

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jarski pasztet - składniki:
  • 2 bakłażany (1.2 kg) pokrojone wzdłuż na centymetrowe plasterki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki pasty z czarnych oliwek (tapenady można kupić na stoiskach z produktami śródziemnomorskimi)
  • 3 czerwone papryki upieczone; obrane ze skórki; oczyszczone z nasion i pokrojone wzdłuż na ćwiartki
  • 20 dag twarożku koziego
  • Sos pietruszkowy:
  • 1/2 szklanki posiekanej natki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • 6 łyżek dobrej oliwy
Jarski pasztet - sposób przygotowania: W piekarniku włącz opcję grill. Bakłażany posmaruj z obu stron oliwą, ułóż w jednej warstwie na blasze, oprósz solą. Wsuń blachę do piekarnika, piecz bakłażany po 4-5 minut z każdej strony, a potem osącz na papierowym ręczniku. Formę keksową wyściel przezroczystą folią kuchenną, tak aby poza brzegi formy wystawało po 10 cm folii z każdej strony. Warstwami układaj w formie bakłażany, pastę z czarnych oliwek, cząstki papryki i pokrojony w plasterki kozi ser. Pierwszą i ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Gotowy pasztet przykryj zwisającymi kawałkami folii, obciąż deseczką z ustawionym na niej czymś ciężkim (np. 2-3 puszkami piwa). Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny (najlepiej na 2-3 dni). Przygotuj sos pietruszkowy: zmiksuj w blenderze natkę i czosnek z octem, wodą i oliwą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij pasztet z lodówki, usuń folię. Pokrój na dwucentymetrowe plastry, podawaj z sosem pietruszkowym.

Informacje o Jarski pasztet

  • Dla głodomorów - najlepsze przepisy na dania z fasolą (od śniadania do kolacji)

    warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne

  • Jajka zniknęły ze sklepów? Są za drogie? Zobacz, czym możesz je zastąpić w daniach i deserach

    wszystkich warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też

  • Nie musi być z mięsem, żeby było smaczne! 8 dań, które są równie pyszne w wersji wegetariańskiej

    Nie musi być z mięsem, żeby było smaczne! 8 dań, które są równie pyszne w wersji wegetariańskiej

    kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie w lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana! Łączy pasztet w spójną całość oraz dodatkowo dodaje mu

  • Pory na 9 sposobów - w zupie, zapiekance, pasztecie [PRZEPISY]

    Pory na 9 sposobów - w zupie, zapiekance, pasztecie [PRZEPISY]

    pasztety można przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich

  • Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów

    Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów

    . Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie w

  • Soczewica na 10 sposobów. Zupa, pierogi, a nawet pasztet [PRZEPISY]

    strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie

  • Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa, glutenu - to da się zrobić!

    Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa, glutenu - to da się zrobić!

    przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie

  • Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    , możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie w lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana