Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Topielec

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Topielec - składniki:
Topielec - sposób przygotowania: Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite. Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Informacje o Topielec

  • Przegryź sobie

    Przegryź sobie

    Piwny utopenec Czesi znają się nie tylko na piwie. W czeskiej hospodzie dostaniemy cały asortyment piwnych przekąsek. Smażone i marynowane sery, ale również bardzo popularny utopenec (l.mn. utopence). Utopenec, czyli topielec, to marynowana w occie

  • Ciasta dla początkujących

    cienkim patyczkiem. Jeżeli okaże się suchy, wyjmij keks od razu, jeżeli nie, pozostaw w piecyku jeszcze na 5-10 min. Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. 100 g - 400 kcal. Topielec - drożdżowy, bez długiego wyrabiania i wyrastania

  • Szybko! Upiecz ciasto!

    . Topielec kostka tłuszczu 100 g drożdży 3 jaja 3 szklanki mąki Zagnieść składniki w kulę, włożyć do zimnej wody. Gdy wypłynie, zagnieść ze szklanką cukru i z cukrem wanilinowym. Piec około 50 minut w temp. 180 st. C. Autor: Anna Piotrowska