Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pizza Quattro formaggi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pizza Quattro formaggi - składniki:
Pizza Quattro formaggi - sposób przygotowania: W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).  Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem. Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.Domowa pizza smakuje najlepiej!
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014