Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z białą czekoladą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z białą czekoladą - składniki:
  • 160 g pokruszonych ciastek typu digestive
  • 80 ml stopionego masła
  • 170 g dobrej białej czekolady
  • 160 ml śmietanki 36%
  • 30 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pestki z 2-3 granatów
Tarta z białą czekoladą - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy okruchy ciastek z masłem. Powstałą masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiekamy 10 minut na złoty kolor. Czekoladę siekamy. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wlewamy ją do czekolady, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo