Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem - składniki:
Tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Podzielić ciasto na równych 6 porcji, a następnie wyłożyć nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Podpiekać przez 15 minut aż brzegi ciasta się zarumienią. Usunąć groch lub fasolę i papier, odstawić tartaletki na bok. Wymieszać orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, liście tymianku i pokruszony ser kozi oraz doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałożyć masę na tartaletki. Ubić lekko śmietanę wraz z jajkami, po czym ostrożnie wlać na tartaletki. Dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i umieścić tartaletki w piekarniku na około 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut przed podaniem. Tartaletki podawać pokryte liśćmi tymianku z lekką sałatką i obfitą łyżką pikantnego sosu chutney.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo