Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka Savarin

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka Savarin - składniki:
Babka Savarin - sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, rozcieramy z letnim mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając czystą ściereczką. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy. W mące robimy dołek, wlewamy jajka, a następnie wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyrabiamy 5 minut. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło - powinno podwoić objętość. Formę z kominkiem smarujemy masłem, wstawiamy do lodówki na 10 minut, po czym smarujemy ponownie i znów wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dodając masło. Układamy w formie do bab do 1/3 wysokości, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, pieczemy 30 minut w 200 st. C. Robimy syrop: zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gotujemy 3 minuty, nie mieszając, na małym ogniu, aż płyn będzie przejrzysty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok, skórkę otartą z cytryny i rum. Upieczoną babkę kładziemy na metalowej kratce, pod nią ustawiamy tacę. Ciasto polewamy gorącym syropem, aż cały się wchłonie. Syrop, który przeciekł na tacę, zbieramy do rondelka, podgrzewamy i polewamy nim ciasto jeszcze raz. Przed podaniem skrapiamy babkę rumem. Przygotowujemy dodatki: schłodzoną śmietankę ubijamy z ziarenkami wyskrobanymi z rozkrojonej wzdłuż laski wanilii i cukrem pudrem. Dwie pomarańcze parzymy wrzątkiem i kroimy w cienkie plastry. Pozostałe obieramy i wykrawamy fileciki, zachowując sok. Cukier wsypujemy na patelnię, wlewamy dwie łyżki wody i podgrzewamy, nie mieszając, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodajemy sok z pomarańczy i rum, dokładnie mieszamy. Do syropu wkładamy plastry pomarańczy, podduszamy chwilę z każdej strony i obkładamy nimi babkę. Środek babki wypełniamy waniliową bitą śmietaną. Podajemy z cząstkami pomarańczy i ciepłym sosem karmelowo-pomarańczowym.