Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem z porów z groszkiem ptysiowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem z porów z groszkiem ptysiowym - składniki:
Krem z porów z groszkiem ptysiowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto według opisu. Szprycujemy drobne groszki na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor (mniej więcej 30 minut). Suszymy w piekarniku. W garnku rozpuszczamy masło. Siekamy pory i cebulę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy warzywa na maśle przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą się rozpadać. Chwilę studzimy, wyjmujemy liście, miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany, posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym. Skrapiamy oliwą.