Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczony udziec indyka
Pieczony udziec indyka - składniki:
Pieczony udziec indyka - sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso przekładamy do miski, zalewamy sosem chilli tak, by dokładnie pokrył mięso, odstawiamy na noc dolodówki. Zamarynowane mięso przekładamy na deskę, układamy płasko, solimy i ciasno zwijamy, poczym spinamy metalowymi szpikulcami. Obkładamy plasterkami boczku tak, by cały udziec był przykryty, owijamy grubą bawełnianą nicią, usuwając szpikulce. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy dopiekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę, poczym usuwamy folię ipieczemy jeszcze 30 minut, tak, aby boczek się zrumienił. Co jakiś czas polewamy mięso sosem, który zebrał się wnaczyniu. Ostrożnie usuwamy nić, kroimy w plastry, gdy lekko przestygnie.
- 1.2 kg udźca indyka
- 175ml słodkiego sosu chilli
- sól
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki