Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka w pomarańczach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka w pomarańczach - składniki:
Kaczka w pomarańczach - sposób przygotowania: Kaczkę solimy i nacieramy pieprzem, posypujemy wiórkami masła i pieczemy ok. 1 godz. - przez pierwsze 15 min w 150 st. C, potem - w 180 st. C. Co parę minut polewamy sosem z pieczenia. Jedną pomarańczę obieramy i wyciskamy sok. Skórkę kroimy na paseczki i macerujemy w soku z dodatkiem cukru i łyżeczki likieru pomarańczowego. Z 3 następnych pomarańczy wyciskamy sok. Gdy kaczka jest upieczona, zlewamy sos z brytfanki i łączymy go z sokiem z 3 pomarańczy, octem, likierem brzoskwiniowym, resztą likieru pomarańczowego i galaretką. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Kaczkę układamy na półmisku, przybieramy paseczkami skórki pomarańczowej. 1/3 sosu polewamy kaczkę, resztę podajemy osobno. Trzy ostatnie pomarańcze myjemy, kroimy w plastry i układamy wokół kaczki.

Informacje o Kaczka w pomarańczach

  • Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

    Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

    Kaczka pieczona z jabłkami albo kaczka w pomarańczach to eleganckie danie na świąteczny obiad. Szef Adam Michalski prezentuje dwa sposoby na podanie pieczonej piersi kaczki - jako przystawkę oraz w sałatce. PRZYSTAWKA Z PIERSI Z KACZKI BARBERYJSKIEJ

  • Pomarańcze

    np. kaczka w pomarańczach. Olejków eterycznych z takich pomarańczy używa się do wód kwiatowych. CIEKAWE: Kupuj tylko ciężkie z miękką skórką. Przechowuj w temperaturze pokojowej przez jeden

  • Blog tygodnia: Eat after reading

    Blog tygodnia: Eat after reading

    zrewolucjonizowaniu i wiem, że są ludzie, którzy nad tym pracują, jak Wojciech Modest Amaro czy Sawczuk & Fraga za których trzymam kciuki. Ja jednak pozostanę na razie przy swoim klasycznym i międzynarodowym (nie mylić z fusion) gotowaniu. Przepis Arka: Marynowana kaczka w pomarańczach