Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto makowe z orzechami laskowymi
Ciasto makowe z orzechami laskowymi - składniki:
Ciasto makowe z orzechami laskowymi - sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy z masą. Ciastem napełniamy posmarowaną masłem tortownicę, pieczemy godzinę w 180 st. C. Dekorujemy polewą z białej czekolady.
- 8 jajek
- 125 g cukru pudru
- szczypta soli
- 225 g masła + masło do formy
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 25 g bułki tartej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g zmielonego maku
- 2 łyżki likieru morelowego
- 1 opakowanie gotowej polewy z białej czekolady
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki