Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską - składniki:
  • 100 g puree ze śliwki kalifornijskiej
  • 2 kg szynki ze skórą (lub baleronu)
  • 1 pokrojona w ćwiartki cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 pokrojona w ćwiartki marchewka
  • zimna woda
  • 10 g płynnego miodu
Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską - sposób przygotowania: Umieścić szynkę, cebulę, marchewkę i liść laurowy w dużym garnku, zalać zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zredukować płomień i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 °C. Wyjąć szynkę z garnka (zachować wywar, który pozostał z gotowania szynki i wstawić go do lodówki). Delikatnie usunąć sznurek, który oplatał szynkę, usunąć skórę z szynki i umieścić mięso w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Skórę od strony tłuszczu naciąć w karo, uważając aby całkiem jej nie przeciąć. Wymieszać w misce purée ze śliwek kalifornijskich z miodem i rozprowadzić tak przygotowaną glazurę równomiernie, aż do całkowitego pokrycia górnej powierzchni szynki i jej boków. Umieścić szynkę w nagrzanym piekarniku i piec przez 30 minut (ze względu na różną moc piekarników, najlepiej sprawdzić po 20 minutach czy glazura jest już wystarczająco zarumieniona). sliwkikalifornijskie.prowly.com