Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek drożdżowy ze śliwkami - składniki:
Placek drożdżowy ze śliwkami - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną mleka i mąki z brzegów dołka. Jeśli używamy drożdży suszonych, nie trzeba robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką. Przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy do miski resztę mleka i cukru, szczyptę soli, pokrojone na kawałeczki miękkie masło oraz skórkę z cytryny. Wbijamy jajko, mieszamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie do podwójnej objętości - czyli mniej więcej na godzinę*. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy do wielkości blachy. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej ciasto, posypujemy pokruszonymi biszkoptami**.Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach (niezbyt głęboko) po zewnętrznej stronie. Śliwki układamy na cieście ciasno jedna obok drugiej - najlepiej, aby na siebie nachodziły, tworząc coś w rodzaju dachówki. Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i cynamonem, połową mieszaniny posypujemy ułożone na cieście owoce. Pieczemy 35 minut w 200 st. C (bez termoobiegu). Gorące ciasto posypujemy resztą cynamonowo-waniliowego cukru, kroimy i podajemy, gdy tylko przestygnie - najlepiej z porcją gęstej kwaśnej śmietany. Uwaga:* Miskę z rosnącym ciastem można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C. Dzięki temu ciasto wyrośnie szybciej. ** Surowy placek drożdżowy posypujemy okruchami biszkoptów po to, aby sok, który puszczą śliwki, w niego nie wsiąkał - unikniemy w ten sposób zakalca. Można użyć także zwykłej tartej bułki, ale biszkopty są smaczniejsze.
- (na blachę o wymiarach 35 x 40 cm)
- 350 g mąki + mąka do posypania stolnicy
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)
- 50 g cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 50 g masła skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko
- 2-3 łyżki pokruszonych biszkoptów
- 2 kg śliwek węgierek
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- gęsta kwaśna śmietana do podania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki