Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ślimaki po sierakowsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ślimaki po sierakowsku - składniki:
Ślimaki po sierakowsku - sposób przygotowania: Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy ślimaki i obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy. Następnie wykałaczką wyjmujemy ślimaki z muszli. Odcinamy od mięsa część znajdującą się najdalej w muszli, ponieważ jest gorzka i popsułaby smak dania. Przygotowane ślimaki przekładamy do garnka, dodajemy 100 ml białego wina, 200 ml wody, marchewki, pietruszki, natkę i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 3 godziny. Opróżnione muszle obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, aby je oczyścić. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy raki, pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz pomidora i koncentrat. Przesmażamy krótko, rozbijając pancerze raków, aby uzyskać jak najwięcej smaku. Zalewamy raki pozostałym winem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze 30 minut. Cedzimy krem przez sito, najlepiej na patelnię i na wolnym ogniu redukujemy, aby krem był jak najbardziej gęsty i esencjonalny. Chłodny krem z raków łączymy z miękkim masłem, najlepiej miksując. Do masy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Aby wzbogacić smak rakowego masła, można dodać również zmiksowane warzywa z gotowania ślimaków. Faszerujemy ślimaki. Najlepsza będzie do tego mała łyżeczka - używamy trzonka. Nakładamy nim głęboko do muszli masło rakowe. Następnie do każdej wkładamy po ugotowanym ślimaku i ponownie nakładamy masło rakowe. Ślimaki pieczemy w 180 st. C przez około 3-4 minuty. Podajemy z ciepłymi tostami oraz lampką białego wina.