Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem z czarnych porzeczek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem z czarnych porzeczek - składniki:
Dżem z czarnych porzeczek - sposób przygotowania: Porzeczki przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, osuszamy, usuwamy szypułki. Wsypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy 30 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Odkrywamy garnek, zmniejszamy płomień na minimalny i dusimy bez przykrycia 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy, by dżem nie przywarł do dna. Wyłączamy palnik i pozostawiamy do wystudzenia (najlepiej na noc). Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodając po trochu 400 g cukru. Warto co pewien czas wylewać konfiturę na talerzyk i sprawdzać, czy odpowiada nam jej słodycz - być może nie wykorzystamy całego cukru. Gdy słodycz będzie odpowiednia, smażymy dalej na minimalnym ogniu około 1,5 godziny. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, pozostawiamy do ostygnięcia.

Informacje o Dżem z czarnych porzeczek