Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Prosię, purée z dyni, sos z kaczki
Prosię, purée z dyni, sos z kaczki - składniki:
Prosię, purée z dyni, sos z kaczki - sposób przygotowania:
Schab i odrobinę tymianku wkładamy do foliowego woreczka, pakujemy próżniowo. Gotujemy sous vide w 70 st. C przez 24 godziny.
Robimy wywar. Na oliwie przesmażamy marchewki i selera z tymiankiem i cukrem trzcinowym. Gdy warzywa zaczną się karmelizować, wlewamy białe porto i redukujemy o połowę. Zalewamy bulionem cielęcym. Policzki oczyszczamy z błon, rumienimy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy wywarem razem z warzywami, przykrywamy folią aluminiową i dusimy 1,5 godziny w piekarniku w 120 st. C. W tym samym czasie co policzki wkładamy do wywaru skórę z prosięcia. Wyjmujemy ją razem z policzkami, osuszamy i układamy na blasze wyścielonej pergaminem. Solimy, przykrywamy drugą blaszką i wkładamy do piekarnika (180 st. C) na 15 minut. Kaszę gotujemy 15 minut w bulionie cielęcym z 10 g masła. Jedną szalotkę kroimy, podsmażamy na 10 g masła. Dynię kroimy na kawałki. Mieszamy z odrobiną oliwy i tymianku. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Chwilę studzimy, ściągamy skórę, miąższ wkładamy do Thermomiksu i miksujemy 12 minut razem z 80 g masła. Robimy sos. Drugą szalotkę drobno siekamy i przesmażamy z tymiankiem na 40 g masła, wlewamy czerwone porto i redukujemy o połowę. Dodajemy wywar z kości i redukujemy, aż sos zgęstnieje. Cedzimy przez gazę. Na talerzach kładziemy kleksy z dyniowego purée, obok układamy plastry schabu, policzek i chrupiącą skórę. Pomiędzy purée wsypujemy kaszę i kładziemy podsmażoną szalotkę. Skrapiamy sosem.
- Mięso:
- 100 g schabu z prosięcia z kością
- 100 g policzków z prosięcia
- Wywar:
- 100 g marchewek
- 100 g selera naciowego
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 ml białego porto
- 500 ml bulionu cielęcego
- Dodatki:
- 50 g skóry z prosięcia
- 50 g kaszy gryczanej
- 200 ml bulionu cielęcego
- 140 g masła (trzymamy je w wodzie z lodem)
- 2 szalotki
- 100 g dyni piżmowej
- 50 ml czerwonego porto
- 100 ml wywaru z kości kaczki
- Oraz:
- 100 ml oliwy z wytłoczyn do smażenia
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki