Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Prosię, purée z dyni, sos z kaczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Prosię, purée z dyni, sos z kaczki - składniki:
Prosię, purée z dyni, sos z kaczki - sposób przygotowania: Schab i odrobinę tymianku wkładamy do foliowego woreczka, pakujemy próżniowo. Gotujemy sous vide w 70 st. C przez 24 godziny. Robimy wywar. Na oliwie przesmażamy marchewki i selera z tymiankiem i cukrem trzcinowym. Gdy warzywa zaczną się karmelizować, wlewamy białe porto i redukujemy o połowę. Zalewamy bulionem cielęcym. Policzki oczyszczamy z błon, rumienimy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy wywarem razem z warzywami, przykrywamy folią aluminiową i dusimy 1,5 godziny w piekarniku w 120 st. C. W tym samym czasie co policzki wkładamy do wywaru skórę z prosięcia. Wyjmujemy ją razem z policzkami, osuszamy i układamy na blasze wyścielonej pergaminem. Solimy, przykrywamy drugą blaszką i wkładamy do piekarnika (180 st. C) na 15 minut. Kaszę gotujemy 15 minut w bulionie cielęcym z 10 g masła. Jedną szalotkę kroimy, podsmażamy na 10 g masła. Dynię kroimy na kawałki. Mieszamy z odrobiną oliwy i tymianku. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Chwilę studzimy, ściągamy skórę, miąższ wkładamy do Thermomiksu i miksujemy 12 minut razem z 80 g masła. Robimy sos. Drugą szalotkę drobno siekamy i przesmażamy z tymiankiem na 40 g masła, wlewamy czerwone porto i redukujemy o połowę. Dodajemy wywar z kości i redukujemy, aż sos zgęstnieje. Cedzimy przez gazę. Na talerzach kładziemy kleksy z dyniowego purée, obok układamy plastry schabu, policzek i chrupiącą skórę. Pomiędzy purée wsypujemy kaszę i kładziemy podsmażoną szalotkę. Skrapiamy sosem.
Zwiastun jesieni: krem z dyni