Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z bobem i salsą ze szczypioru
Zupa z bobem i salsą ze szczypioru - składniki:
Zupa z bobem i salsą ze szczypioru - sposób przygotowania:
Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki. Robimy zupę: bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy posiekane pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając,następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy około 20 minut. Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodając ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą z grillowanego szczypioru.
- Salsa z grillowanego szczypioru:
- 2 pęczki szczypioru
- 60-80 ml oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- Zupa:
- 800 g bobu
- 2 litry wody
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki zmielonego kuminu
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2-3 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz
Informacje o Zupa z bobem i salsą ze szczypioru
-
Bób, jakiego nie znacie! Nie tylko gotowany [10 PRZEPISÓW]
dodatek wędzonej papryki i mielonego kuminu. Zupa z bobem i salsą ze szczypioru Salsa z grillowanego szczypioru: 2 pęczki szczypioru 60-80 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Zupa: 800 g bobu 2 litry wody 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 2 łodygi selera naciowego kilka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki