Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z bobem i salsą ze szczypioru

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z bobem i salsą ze szczypioru - składniki:
  • Salsa z grillowanego szczypioru:
  • 2 pęczki szczypioru
  • 60-80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Zupa:
  • 800 g bobu
  • 2 litry wody
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kuminu
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz
Zupa z bobem i salsą ze szczypioru - sposób przygotowania: Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki. Robimy zupę: bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy posiekane pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając,następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy około 20 minut. Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodając ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą z grillowanego szczypioru.