Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wiśnie kandyzowane
Wiśnie kandyzowane - składniki:
Wiśnie kandyzowane - sposób przygotowania:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy do rondla, wlewamy 375 ml wody, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut - przez pierwszy kwadrans bez mieszania. Zaczynamy mieszać w ciągu ostatnich 10 minut, aby wiśnie się nie przypaliły. Gdy powstały syrop odparuje i zgęstnieje mniej więcej do konsystencji miodu, zdejmujemy garnek z ognia. Można dodać kropelkę olejku migdałowego, aby wiśnie nabrały leciutko "pestkowego" posmaku. Owoce studzimy w syropie, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Można je też pasteryzować - wtedy trzeba wlać do wysterylizowanych słoiczków jeszcze gorące owoce wraz z syropem, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać tyle wody, aby sięgała do 1/3 wysokości słoików, i gotować na małym ogniu (woda ma lekko mrugać) 10-15 minut. Pasteryzowane wiśnie można przechowywać w spiżarni, nie koniecznie w lodówce. Jeśli chcemy takie owoce dodać do ciasta, masy lub kremu, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie osączyć z syropu.
Informacje o Wiśnie kandyzowane
-
Ciasto Przedświąteczne
pokrojonych w kostkę . 120 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki . sok i skórka z jednej pomarańczy . 100 ml brandy plus trochę do nasączenia . 2 jajka lekko ubite . 250 g mąki tortowej . pół łyżeczki proszku do pieczenia . pół łyżeczki mielonych
-
Ciasto dla Trzech Króli
1 szklanka mieszanych bakalii: orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców do dekoracji: 1 jajko, roztrzepane, płatki migdałów, kandyzowane wiśnie, kandyzowana skórka cytrusów  
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki