Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wiśnie kandyzowane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wiśnie kandyzowane - składniki:
  • (na 3 słoiki po 250 ml)
  • 450 g wiśni
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wiśnie kandyzowane - sposób przygotowania: Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy do rondla, wlewamy 375 ml wody, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut - przez pierwszy kwadrans bez mieszania. Zaczynamy mieszać w ciągu ostatnich 10 minut, aby wiśnie się nie przypaliły. Gdy powstały syrop odparuje i zgęstnieje mniej więcej do konsystencji miodu, zdejmujemy garnek z ognia. Można dodać kropelkę olejku migdałowego, aby wiśnie nabrały leciutko "pestkowego" posmaku. Owoce studzimy w syropie, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Można je też pasteryzować - wtedy trzeba wlać do wysterylizowanych słoiczków jeszcze gorące owoce wraz z syropem, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać tyle wody, aby sięgała do 1/3 wysokości słoików, i gotować na małym ogniu (woda ma lekko mrugać) 10-15 minut. Pasteryzowane wiśnie można przechowywać w spiżarni, nie koniecznie w lodówce. Jeśli chcemy takie owoce dodać do ciasta, masy lub kremu, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie osączyć z syropu.

Informacje o Wiśnie kandyzowane

  • Ciasto Przedświąteczne

    pokrojonych w kostkę . 120 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki . sok i skórka z jednej pomarańczy . 100 ml brandy plus trochę do nasączenia . 2 jajka lekko ubite . 250 g mąki tortowej . pół łyżeczki proszku do pieczenia . pół łyżeczki mielonych

  • Ciasto dla Trzech Króli

    Ciasto dla Trzech Króli

      1 szklanka mieszanych bakalii: orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców   do dekoracji: 1 jajko, roztrzepane, płatki migdałów, kandyzowane wiśnie, kandyzowana skórka cytrusów