Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Prosta konfitura jeżynowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Prosta konfitura jeżynowa - składniki:
Prosta konfitura jeżynowa - sposób przygotowania: Jeżyny myjemy, kilka razy zmieniając wodę. Przekładamy na sitko, osączamy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy tyle jeżyn, żeby zakryły dno, posypujemy je cukrem. Wsypujemy kolejne warstwy owoców i cukru, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Przykrywamy garnek lnianą ściereczką i zostawiamy na noc. Gotujemy na średnim ogniu, często potrząsając garnkiem, ale nie mieszamy. Gdy konfitura zgęstnieje, zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę, znów przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy na kwadrans. Gorącą konfiturą napełniamy wyparzone słoiczki, mocno zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia.