Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z ziemniaków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka z ziemniaków - składniki:
Zapiekanka z ziemniaków - sposób przygotowania: Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce, przełóż na sitko i odciśnij nadmiar wody. Dodaj mąkę, posiekaną cebulę i czosnek oraz jajka. Przypraw solą i pieprzem. Ciasto ziemniaczane dokładnie wymieszaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj grubo smalcem, napełnij masą ziemniaczaną. Po wierzchu także polej stopionym smalcem. Zapiekaj 30 minut w temp. 200-220 st. C. Podawaj z sałatką z pomidorów i cebuli.

Informacje o Zapiekanka z ziemniaków

  • Z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami - sycące ZAPIEKANKI na chłodniejsze dni

    Z makaronem, kaszą, ryżem, <strong>ziemniakami</strong> - sycące <strong>ZAPIEKANKI</strong> na chłodniejsze dni

    Zapiekanki to dania w sam raz na jesienne i zimowe chłody. Nasycą i rozgrzeją, a przy tym są łatwe do przygotowania. To ważne, gdy wracamy do domu zziębnięci i nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na pyszne zapiekanki z ziemniakami, makaronem, ryżem oraz kaszami - w sam raz

  • Menu dnia z deserem upadłego anioła

    Menu dnia z deserem upadłego anioła

    Jeśli masz więcej czasu, przygotuj groszek ptysiowy samodzielnie, według naszego przepisu. Jeśli mniej - wykorzystaj groszek kupiony w piekarni. Zobacz przepis na Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym Sprawdzi się jako sycące, ale dość lekkie danie. Zobacz przepis na włoską sałatkę z tuńczykie

  • Menu dnia z markizami czekoladowymi

    Menu dnia z markizami czekoladowymi

    zapiekanki, plasterki ziemniaków zapiekliśmy pod serowo-śmietanowym sosem. Ziemniaki au gratin 6 średnich ziemniaków (ok. 1 kg) 25 g masła 1 łyżeczka 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki białego pieprzu szczypta startej gałki muszkatołowej 350 ml śmietanki 30 proc. 150 g startego sera wyrazistym smaku (np

  • Menu dnia z zapiekanką ziemniaczano-rybną

    Menu dnia z zapiekanką ziemniaczano-rybną

    Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Zapiekanka z ziemniaków i łososia to właściwie kompletne danie. Będzie pyszna z dodatkiem mieszanki sałat z winegretem, albo też surówki, np. z czerwonej kapusty lub tartych buraczków z jabłkiem. Zapiekanka z łososia

  • Greckie menu dnia

    Greckie menu dnia

    - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w plastry 4 bakłażany pokrojone w plastry sól oliwa mięso: 700 g mielonej jagnięciny 1 cebula pokrojona w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 150 ml białego wina 1 mała puszka pomidorów pelati 400 g sól pieprz ostra papryka oregano cynamon gałka

  • Roquefort

    na gorącym steku w formie smakowego masła. Takie masło pasuje też do grzanek. Słony roquefort złagodzony kremowym serkiem lub mascarpone może być nadzieniem do suszonych daktyli lub śliwek. Podgrzewany rozpuszcza się i upłynnia, można nim wzmocnić zapiekankę z ziemniaków lub makaronu. Najprostszy sos

  • Inspiracje na bakłażanowy talerz!

    Inspiracje na bakłażanowy talerz!

    , majonez, miód, sok z cytryny. Wystarczy jeszcze delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki w misce i pyszna letnia kompozycja gotowa! Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne zapiekanki z ziemniaków odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

  • Menu dnia po grecku

    Menu dnia po grecku

    klasyczna grecka zapiekanka z warzyw i mięsa. Zazwyczaj robi się ją z jagnięciny, jeśli jednak jej nie posiadasz, możesz wykorzystać także mięso wołowe lub wieprzowe. Musaka - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w plastry 4 bakłażany pokrojone w plastry sól oliwa Mięso: 700 g mielonej