Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta czekoladowa ze śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta czekoladowa ze śliwkami - składniki:
Tarta czekoladowa ze śliwkami - sposób przygotowania: Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę (palcami lub w malakserze). W małej filiżance mieszamy wanilię z 3 łyżkami lodowatej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze łyżkę zimnej wody. Owijamy w folię do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce*.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na wyścieloną papierem do pieczenia formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut. Robimy nadzienie: pomarańczę sparzamy wrzątkiem, i obieramy ze skórki - najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i wanilią. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu - śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną - na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Uwaga: * kruche ciasto można przygotować wcześniej i - owinięte w folię - przez 2 dni przechowywać w lodówce (w zamrażarce przez 2 miesiące). Upieczoną tartę można trzymać w temperaturze pokojowej do 6 godzin.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo