Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorsz na purée z sosem beurre blanc

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorsz na purée z sosem beurre blanc - składniki:
Dorsz na purée z sosem beurre blanc - sposób przygotowania: Robimy sos: do rondelka wlewamy wino i ocet. Dodajemy szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Wtedy dodajemy masło, śmietankę i bulion. Podgrzewamy, aż sos odparuje, zgęstnieje i zrobi się esencjonalny. Przelewamy przez sitko, doprawiamy. Robimy purée: ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko i masło, mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Przyrządzamy dorsza: filety myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy masło i delikatnie mieszamy, skrapiając rybę powstałym sosem. Rybę podajemy z puré i sosem. Dobrym dodatkiem jest lekko obgotowany kalafior romanesco; można też podać ją z pokrojonymi w plasterki "białymi" rzodkiewkami.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia