Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy - składniki:
Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy - sposób przygotowania: Myjemy dokładnie koper i cebulę. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Koper włoski pozbawiamy wierzchniej warstwy - jeśli są jakieś brązowe plamki. Przekrój na połowę i usuń trzon. Pokrój cebulę i koper w piórka. Umyj podudzia, osusz, a następnie przypraw -odrobiną papryki, chilli, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj trochę soku z cytryny. Rozgrzej patelnię z oliwą i czas na podsmażenie naszych podudek. Z każdej strony, aby nabrały lekko przypieczonego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę z koprem - tak aby były lekko szkliste. Dodaj wino, sok z pomarańczy, skórkę, pół łyżeczki tymianku, przypraw jeszcze szczyptą tymianku, pieprzem i solą. 10 minut dusimy i zalewamy podudzia, które są w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Na każdym kawałku mięsa kładziemy odrobinę masła. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po upieczeniu przelewamy sos, który powstał na patelnię i nastawiamy na średni ogień. Redukujemy około 2-3 minuty i dodajemy 1 łyżeczkę masła, aby sos był lekko kremowy. Możemy podawać z kaszą, ryżem. (Monika prowadzi bloga: monikoza.blogspot.com)

Informacje o Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy

  • Kurczak pieczony na 8 sposobów [PRZEPISY]

    Kurczak pieczony na 8 sposobów [PRZEPISY]

    Mięso drobiowe dobrze komponuje się również z cytrusami, zarówno cytryną, pomarańczą, jak i limonką. Żeby dodatkowo "podbić" smak, można dołożyć do niego zgniecioną łodygę trawy cytrynowej. Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy 6 kawałków