Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta śliwkowa z morelową glazurą
Tarta śliwkowa z morelową glazurą - składniki:
Tarta śliwkowa z morelową glazurą - sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem i smalcem. Dodajemy żółtka, śmietanę, przyprawy i szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim posmarowane masłem dno tortownicy o średnicy 28 cm. W ciasto lekko wciskamy połówki śliwek (przecięciem do góry). Pieczemy 30 minut w 190-200 st. C. Dżem podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej), a gdy będzie rzadki, miksujemy. Gdy tarta przestygnie, każdą śliwkę smarujemy glazurą morelową, odstawiamy do zastygnięcia.
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła + masło do formy
- 1 łyżeczka smalcu
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- Nadzienie:
- 500 g śliwek węgierek (przekrojonych na pół i wydrylowanych)
- 150 g dżemu morelowego
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki