Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka z rabarbarem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka z rabarbarem - składniki:
  • 5 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 20 ml 30% śmietanki
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 wyluzowane z kości kacze udko
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml porto
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sól
  • biały pieprz
Kaczka z rabarbarem - sposób przygotowania: Mielone mięso, śmietankę i startą łodygę rabarbaru mieszamy, doprawiamy. Musem faszerujemy kacze udko i spinamy je wykałaczkami. Kaczkę doprawiamy solą i białym pieprzem, obsmażamy na oleju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 185°C. W rondelku gotujemy porto z winem, miodem i gwiazdkami anyżu, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Z drugiej łodygi rabarbaru wycinamy słupki o długości 5 cm, dodajemy je do winnego sosu i gotujemy przez 4 minuty. Upieczoną kaczkę kładziemy na talerzu, obkładamy rabarbarem i polewamy sosem.