Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka toffi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasteczka toffi - składniki:
  • 80 g kakao
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 porcje sosu toffi lub sosu karmelowego jasnego
Ciasteczka toffi - sposób przygotowania: Robimy ciastka. Mieszamy mąkę, kakao i sól. Ucieramy cukier z masłem. Gdy masa będzie puszysta i gładka, dodajemy jajko, miksujemy. Zagniatamy z suchymi składnikami - ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 3-4 cm. Układamy w odstępach na blasze wyścielonej pergaminem. Pieczemy 10 minut, aż ciastka się zrumienią. Studzimy. Ciastka przekładamy jak makaroniki: sosem toffi lub karmelowym.