Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowe ciasto-ciągutka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowe ciasto-ciągutka - składniki:
Czekoladowe ciasto-ciągutka - sposób przygotowania: Cukier ubijamy z żółtkami na puszysta pianę. W garnku roztapiamy masło, pod koniec roztapiania zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Czekoladowo-maślaną masę wlewamy do masy jajecznej - miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy drożdże oraz mąkę - mieszamy do połączenia. Na koniec dosypujemy mrożone maliny (nie rozmrażamy ich wcześniej). Masę przelewamy do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 45 minut w 175°C z termoobiegiem. Ciasto możemy podawać zarówno na ciepło - ma wówczas konsystencję zbliżona do musu, lub po wystygnięciu - ma charakterystyczne ciągnące się wnętrze.