Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Feijoada

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Feijoada - składniki:
Feijoada - sposób przygotowania: Fasolę przepłucz i namocz na noc w zimnej wodzie. Żeberka podziel na kawałki, a surowy boczek pokrój w grubą kostkę. Fasolę odcedź, przełóż do dużego garnka, dodaj boczek i żeberka. Zalej wodą, zagotuj, po czym zredukuj ogień i duś przez 60 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę w grube plastry. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj plastry kiełbasy, pokrojony w dużą kostkę wędzony boczek, liście laurowe. Dopraw pieprzem i solą, ale uważaj, boczek może być słony! Podsmaż chwilę. Następnie dołóż zawartość rondla z fasolą. Duś, od czasu do czasu mieszając, około 60 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości, w razie potrzeby podlewaj wodą. Podawaj z ugotowanym ryżem i cząstkami pomarańczy. Przepisów na feijoadę, podobnie jak na nasz bigos, jest tyle, ile osób ją gotujących. Najogólniej mówiąc, składa się z czarnej fasoli długo duszonej z tłustymi kawałkami mięsa i kiełbasy. Mięsa te to surowy i wędzony boczek oraz surowe i wędzone żeberka. Do tego wędzona kiełbasa i coś, co u nas jest mało popularne, czyli suszona wołowina. Jeśli uda ci się ją kupić, dodaj, ale i bez tego feijoada będzie pyszna. Najważniejsze, aby było w niej surowe i wędzone mięso. Feijoadę podaje się z białym ryżem (lub arroz brasileiro) i cząstkami pomarańczy.