Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Feijoada
Feijoada - składniki:
Feijoada - sposób przygotowania:
Fasolę przepłucz i namocz na noc w zimnej wodzie. Żeberka podziel na kawałki, a surowy boczek pokrój w grubą kostkę. Fasolę odcedź, przełóż do dużego garnka, dodaj boczek i żeberka. Zalej wodą, zagotuj, po czym zredukuj ogień i duś przez 60 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę w grube plastry. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj plastry kiełbasy, pokrojony w dużą kostkę wędzony boczek, liście laurowe. Dopraw pieprzem i solą, ale uważaj, boczek może być słony! Podsmaż chwilę. Następnie dołóż zawartość rondla z fasolą. Duś, od czasu do czasu mieszając, około 60 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości, w razie potrzeby podlewaj wodą. Podawaj z ugotowanym ryżem i cząstkami pomarańczy. Przepisów na feijoadę, podobnie jak na nasz bigos, jest tyle, ile osób ją gotujących. Najogólniej mówiąc, składa się z czarnej fasoli długo duszonej z tłustymi kawałkami mięsa i kiełbasy. Mięsa te to surowy i wędzony boczek oraz surowe i wędzone żeberka. Do tego wędzona kiełbasa i coś, co u nas jest mało popularne, czyli suszona wołowina. Jeśli uda ci się ją kupić, dodaj, ale i bez tego feijoada będzie pyszna. Najważniejsze, aby było w niej surowe i wędzone mięso. Feijoadę podaje się z białym ryżem (lub arroz brasileiro) i cząstkami pomarańczy.
- 400 g czarnej fasoli
- 1/2 kg surowego boczku
- 8 łyżek oliwy
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 kg wędzonej kiełbasy
- 5 liści laurowych
- pieprz
- sól
- pomarańcze
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki