Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto czekoladowe na porterze
Ciasto czekoladowe na porterze - składniki:
Ciasto czekoladowe na porterze - sposób przygotowania:
Zagotowujemy piwo z masłem, dodajemy kakao, mieszamy, studzimy. Łączymy mąkę z cukrem, sodą i solą. W drugim naczyniu ubijamy jajka z kwaśną śmietaną i powoli wlewamy do nich piwno-kakaową mieszaninę. Ubijamy, aż wszystko się połączy. Powoli dodajemy suche składniki, ucierając na najniższych obrotach. Gotowym ciastem napełniamy trzy tortownice o średnicy 20 cm i brzegu wysokim na 5 cm - natłuszczone i wyłożone pergaminem. Pieczemy 35 minut w 175°C do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy w formie przez 10 minut, wyjmujemy i studzimy. Robimy masę: zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przekładamy masą czekoladowe blaty, smarujemy nią ciasto na wierzchu i po bokach. Do chwili podania trzymamy je w lodówce.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki