Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe na porterze

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe na porterze - składniki:
  • 2 szklanki porteru
  • 400 g masła
  • 1.5 szklanki kakao (w proszku)
  • 4 szklanki mąki
  • 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka (lub 5; jeśli są małe)
  • 1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 22%
  • masło do natłuszczenia form
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 500 g posiekanej gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe na porterze - sposób przygotowania: Zagotowujemy piwo z masłem, dodajemy kakao, mieszamy, studzimy. Łączymy mąkę z cukrem, sodą i solą. W drugim naczyniu ubijamy jajka z kwaśną śmietaną i powoli wlewamy do nich piwno-kakaową mieszaninę. Ubijamy, aż wszystko się połączy. Powoli dodajemy suche składniki, ucierając na najniższych obrotach. Gotowym ciastem napełniamy trzy tortownice o średnicy 20 cm i brzegu wysokim na 5 cm - natłuszczone i wyłożone pergaminem. Pieczemy 35 minut w 175°C do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy w formie przez 10 minut, wyjmujemy i studzimy. Robimy masę: zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przekładamy masą czekoladowe blaty, smarujemy nią ciasto na wierzchu i po bokach. Do chwili podania trzymamy je w lodówce.