Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tomato halva - przepis indyjski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tomato halva - przepis indyjski - składniki:
  • (na foremkę o pojemności 250 ml)
  • 2 łyżki sklarowanego masła + trochę do natłuszczenia foremki
  • 100 g nerkowców
  • 4 czerwone pomidory (dojrzałe
  • ale jędrne
  • bez skórek
  • bez pestek)
  • 1 szklanka cukru
  • spora szczypta kardamonu
Tomato halva - przepis indyjski - sposób przygotowania: Foremkę natłuszczamy sklarowanym masłem, na dnie układamy kilka całych nerkowców. Pomidory siekamy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę sklarowanego masła, wkładamy pomidory, przykrywamy, dusimy na małym ogniu, aż się rozpadną. Studzimy. W blenderze miksujemy resztę nerkowców, dodajemy pomidory, miksujemy dalej, aby otrzymać gładką pastę. Przekładamy ją z powrotem do rondla, wsypujemy cukier, mieszamy. Podgrzewamy, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i nabierać galaretowatej konsystencji. Przyprawiamy kardamonem, dodajemy resztę sklarowanego masła i gotujemy jeszcze kilka minut, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, napełniamy masą przygotowaną formę. Odstawiamy deser do zastygnięcia, a potem okrawamy jego brzegi i wykładamy na talerz lub paterę do góry dnem, tak aby orzechy ze spodu znalazły się na górze. Przepis na pomidorowy deser opracowaliśmy na podstawie receptury znalezionej na stronie chitra-ammas-kitchen.blogspot.com.