Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami - składniki:
Piersi kurczaka nadziewane jabłkami - sposób przygotowania: Robimy nadzienie: obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło, zbieramy pianę, dodajemy kminek i podgrzewamy minutę, mieszając. Wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy jabłka i seler, smażymy, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki nadzienia, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. W każdej piersi formujemy kieszonkę, napełniamy ją nadzieniem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy bawełnianą nitką. Przygotowane porcje kurczaka nacieramy solą, obsmażamy na oliwie, układamy na blasze (oliwy z patelni nie wylewamy) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zasmażamy na rumiano. Mieszając, wlewamy sok jabłkowy i bulion, gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na 5 minut, kroimy na porcje. Do sosu jabłkowego dodajemy sok, który wypłynął z mięsa, mieszamy, polewamy kurczaka.
Sprinterski przepis na piersi z kurczaka