Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym
Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym - składniki:
Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym - sposób przygotowania:
Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy masło, podgrzewamy. Dosypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszamy, aż ciasto ostygnie. Pojedynczo wbijamy jajka, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub mikserem. Przerywamy mieszanie, kiedy masa zacznie tracić połysk. W rondelku podgrzewamy resztę soku, dodajemy cukier. Gotujemy syrop kilka minut, aby zrobi się klarowny i delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości czereśni, drugą zsuwamy je do rondla. Obracamy je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Gotowe pączki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem polewamy syropem.
- 150 ml wody
- 50 g masła
- 175 g mąki pszennej
- sok z 3 pomarańczy
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- olej do smażenia
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki