Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym
Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym - składniki:
Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym - sposób przygotowania:
Robimy "kawior", czyli żelowe perełki z aronii (patrz opis poniżej). Przygotowujemy mus: gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Smażymy 5 minut na średnim ogniu na odrobinie masła, zalewamy mlekiem i gotujemy 10-15 minut. Miksujemy w blenderze, dodając po trochu masło. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż mus zgęstnieje. Przygotowujemy owoce pigwowca i dodatki warzywne: kaczy tłuszcz wlewamy do małego naczynia żaroodpornego, wkładamy owoce pigwowca, ćwiartkę pomarańczy, posypujemy łyżeczką tymianku i pieczemy 20 minut w 90 st. C. Wyciągamy owoce z piekarnika i kroimy w cienkie plastry. Buraczki gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem octu, cukru i pozostałego tymianku. Warzywa gotujemy al dente - marchewki przez 3 minuty, a pory, jarmuż i piórka czerwonej cebuli przez minutę. Następnie obsmażamy warzywa na niewielkiej ilości kaczego tłuszczu z dodatkiem łyżki masła. Pod koniec smażenia dodajemy owoce pigwowca, doprawiamy solą i pieprzem. Comber przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor, pod koniec podlewając resztą roztopionego masła. Wszystkie części dania - mięso, warzywa, plastry owoców, żelowe perełki aronii i kleksy musu - układamy fantazyjnie na talerzu.
- Kawior (żelowe perełki) z aronii:
- 200 g aronii
- 250 ml czerwonego porto
- 40 g miodu lipowego
- po 4 g środka żelującego Algizoon i Calazoon (oba do kupienia na avan-garda.pl)
- Mus:
- 2 gruszki
- 3 łyżki masła + trochę do smażenia
- 250 ml mleka
- Oraz:
- 250 ml kaczego tłuszczu (możemy ewentualnie zastąpić oliwą z wytłoczyn)
- 2 owoce pigwowca japońskiego ćwiartka pomarańczy
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 4 małe buraczki (obrane)
- 20 ml octu winnego
- 30 g cukru
- 2 żółte marchewki (oczyszczone)
- 3 młode pory
- 20 g jarmużu
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 200 g combra sarniego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki