Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filet z perliczki na marmoladzie z czarnych jagód z karmelizowaną gruszką i pieczonymi ziemniakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Filet z perliczki na marmoladzie z czarnych jagód z karmelizowaną gruszką i pieczonymi ziemniakami - składniki:
Filet z perliczki na marmoladzie z czarnych jagód z karmelizowaną gruszką i pieczonymi ziemniakami - sposób przygotowania: Dokładnie szorujemy ziemniaki, przygotowujemy folię aluminiową. Każdego ziemniaka oprószamy solą, dodajemy pokrojony czosnek, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie w folię. Pieczemy w 180 C przez jakieś 40 minut. Piersi perliczki oprószamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy marmoladę z czarnych jagód. Karmelizujemy 200 g cukru uważając, aby go nie spalić - powinien mieć złoty kolor. Wlewamy ocet winny i mieszamy, aż karmel się rozpuści, dodajemy cynamon, po chwili jagody. Na małym ogniu redukujemy, aż sos zgęstnieje. Gruszki przekrawamy na połówki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy miód z resztą cukru. Układamy gruszki i obsmażamy z obu stron, delikatnie mieszając i uważając, aby gruszki nie nakłuć. Następnie wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, po 2 minutach dodajemy ocet jabłkowy i karmelizujemy gruszki przez kolejne 2 minuty, sos powinien zgęstnieć. Piersi perliczki polewamy sosem powstałym podczas z karmelizacji gruszek, układamy na blasze  i pieczemy w 150 C przez 12 minut. Przygotowujemy dip. Ogórka ścieramy na tarce, mieszamy z jogurtem i koperkiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Na talerzach układamy ciepłą marmoladę z jagód, na niej - upieczone piersi perliczki, obok karmelizowane gruszki. Na boku talerza kładziemy kleks z dipu ogórkowego, a na nim upieczone ziemniaki. Dekorujemy dowolnie.