Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki:
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - sposób przygotowania: Białka ubijamy, wsypując powoli cukier, na bardzo sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając na najniższych obrotach - aż powstanie jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dodajemy je porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na blasze o wymiarach 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do uzyskania złocistego koloru w 180 st. C - około 25-30 minut. Robimy krem waniliowy: w rondlu zagotowujemy mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i pustym strąkiem. Zmniejszamy ogień, podgrzewamy 5 minut, odstawiamy na chwilę, wyjmujemy strąk wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień i gotujemy przez minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, studzimy. Łączymy składniki ponczu. Rozpuszczamy dwie galaretki w 750 ml wrzącej wody (nie gotujemy). Upieczony zimny biszkopt zdejmujemy z blachy i przecinamy na dwa płaty. Dolny płat razem z papierem do pieczenia ponownie układamy na blasze. Nasączamy go połową ponczu, smarujemy najpierw galaretką z czarnej porzeczki lub przetartym przez sito dżemem, a potem połową kremu. Przykrywamy drugim płatem, nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu. Dekorujemy truskawkami (ew. jagodami), zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. *Uwaga: Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wtedy lepiej się kroi.