Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki:
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - sposób przygotowania:
Białka ubijamy, wsypując powoli cukier, na bardzo sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając na najniższych obrotach - aż powstanie jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dodajemy je porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na blasze o wymiarach 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do uzyskania złocistego koloru w 180 st. C - około 25-30 minut. Robimy krem waniliowy: w rondlu zagotowujemy mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i pustym strąkiem. Zmniejszamy ogień, podgrzewamy 5 minut, odstawiamy na chwilę, wyjmujemy strąk wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień i gotujemy przez minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, studzimy. Łączymy składniki ponczu. Rozpuszczamy dwie galaretki w 750 ml wrzącej wody (nie gotujemy). Upieczony zimny biszkopt zdejmujemy z blachy i przecinamy na dwa płaty. Dolny płat razem z papierem do pieczenia ponownie układamy na blasze. Nasączamy go połową ponczu, smarujemy najpierw galaretką z czarnej porzeczki lub przetartym przez sito dżemem, a potem połową kremu. Przykrywamy drugim płatem, nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu. Dekorujemy truskawkami (ew. jagodami), zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. *Uwaga: Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wtedy lepiej się kroi.
- 6 jajek
- 240 g cukru
- 80-90 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem waniliowy:
- 500 ml mleka 3.2%
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 75 g drobnego cukru
- 25 g mąki pszennej
- 20 g mąki kukurydzianej
- Poncz:
- 250 ml przegotowanej wody
- 4 łyżeczki cukru
- sok z cytryny do smaku
- Oraz:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 słoiczek (250 g)
- galaretki lub dżemu z czarnej porzeczki truskawki ew. czarne jagody
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki