Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Smażony comber z sarny z pietruszką i sosem jałowcowym
Smażony comber z sarny z pietruszką i sosem jałowcowym - składniki:
Smażony comber z sarny z pietruszką i sosem jałowcowym - sposób przygotowania:
Robimy marynatę: wódkę mieszamy z miodem, dodajemy jałowiec i igiełki rozmarynu. Obtaczamy w marynacie oczyszczony comber z sarny i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Przygotowujemy pietruszkę: gotujemy wyszorowane, ale nieobrane korzenie w lekko osolonej wodzie. Tniemy je wzdłuż na pół, zdejmujemy skórę (nie wyrzucamy jej), zabezpieczamy przed wystygnięciem. Delikatnie wyjmujemy rdzenie pietruszek, kroimy je na mniejsze kawałki. Wydrążone połówki pietruszek miksujemy z połową masła i śmietanką, przyprawiamy do smaku.Z cukru robimy karmel, dodajemy resztę masła i bourbon, gotujemy, aż powstanie syrop. Obtaczamy w nim kawałki rdzeni pietruszek. Robimy sos: w białym winie z dodatkiem miodu zaparzamy rozgniecione jagody jałowca, dodajemy wywar mięsny i wolno gotujemy, tak aby połowa płynu odparowała. Z masła przygotowujemy beurre noisette (rumienimy je na jasnobrązowy kolor), cedzimy bezpośrednio do niego sos, doprawiamy do smaku.Comber z sarny osuszamy, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na złoty kolor na oleju, dodajemy masło i smażymy 5-6 minut, kilkakrotnie odwracając mięso - powinno być różowe w środku. Na talerzach układamy skórę z pietruszki, kawałki rdzenia i po łyżce musu pietruszkowego. Obok kładziemy po 2 kawałki sarny, skrapiamy sosem.
- Sarna:
- 50 ml czystej wódki
- 15 g miodu
- 5-6 jagód jałowca
- 560 g combra z sarny
- sól
- pieprz rozmaryn
- olej i masło do smażenia
- Pietruszka:
- 4 duże korzenie pietruszki
- 80 g masła
- 50 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 ml bourbona
- 80 ml ciemnego wywaru mięsnego
- Sos:
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 15 g miodu
- 15 jagód jałowca
- 60 g masła
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki