Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażony comber z sarny z pietruszką i sosem jałowcowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Smażony comber z sarny z pietruszką i sosem jałowcowym - składniki:
Smażony comber z sarny z pietruszką i sosem jałowcowym - sposób przygotowania: Robimy marynatę: wódkę mieszamy z miodem, dodajemy jałowiec i igiełki rozmarynu. Obtaczamy w marynacie oczyszczony comber z sarny i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Przygotowujemy pietruszkę: gotujemy wyszorowane, ale nieobrane korzenie w lekko osolonej wodzie. Tniemy je wzdłuż na pół, zdejmujemy skórę (nie wyrzucamy jej), zabezpieczamy przed wystygnięciem. Delikatnie wyjmujemy rdzenie pietruszek, kroimy je na mniejsze kawałki. Wydrążone połówki pietruszek miksujemy z połową masła i śmietanką, przyprawiamy do smaku.Z cukru robimy karmel, dodajemy resztę masła i bourbon, gotujemy, aż powstanie syrop. Obtaczamy w nim kawałki rdzeni pietruszek. Robimy sos: w białym winie z dodatkiem miodu zaparzamy rozgniecione jagody jałowca, dodajemy wywar mięsny i wolno gotujemy, tak aby połowa płynu odparowała. Z masła przygotowujemy beurre noisette (rumienimy je na jasnobrązowy kolor), cedzimy bezpośrednio do niego sos, doprawiamy do smaku.Comber z sarny osuszamy, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na złoty kolor na oleju, dodajemy masło i smażymy 5-6 minut, kilkakrotnie odwracając mięso - powinno być różowe w środku. Na talerzach układamy skórę z pietruszki, kawałki rdzenia i po łyżce musu pietruszkowego. Obok kładziemy po 2 kawałki sarny, skrapiamy sosem.