Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śliwki w armaniaku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śliwki w armaniaku - składniki:
Śliwki w armaniaku - sposób przygotowania: Umyj i osusz śliwki, pozostaw pestki. Ponakłuwaj widelcem, ułóż w umytych i wyparzonych słojach, przesypując warstwy owoców cukrem. Do każdego słoja włóż po kawałeczku cynamonu. Do słoi wlej tyle armaniaku, aby śliwki były przykryte. Na wierzchu ułóż kółka wycięte z folii, potem szczelnie zamknij słoje i odwróć je dnem do góry. Przenieś w ciemne, suche i chłodne miejsce, pozostaw na 10 tygodni. Od czasu do czasu odwracaj słoje dnem do dołu, potem znowu dnem do góry, aby cukier zupełnie się rozpuścił, bo inaczej nalewka nie będzie przejrzysta. Po otwarciu słoja nalewkę przechowuj w lodówce. Śliwki z nalewki możesz podawać same, z lodami lub bitą śmietaną.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu

Informacje o Śliwki w armaniaku

  • Nieroby i smakosze

    Nieroby i smakosze

    minut, studzimy. Robimy nadzienie: śliwki zalewamy gorącym armaniakiem i czekamy 1-2 godziny, aż zmiękną. Osączamy, pozostawiając alkohol. Ubijamy jajko z 1/3 szklanki cukru. Po 2-3 minutach, gdy kogel-mogel będzie kremowy i gęsty, dodajemy mąkę i szklankę śmietany, ucieramy. Wlewamy 3 łyżki armaniaku