Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura z jeżyn i gruszek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura z jeżyn i gruszek - składniki:
Konfitura z jeżyn i gruszek - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir, skórkę i sok z cytryny. Wsypujemy 800 g cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy 20 minut i odlewamy 300 ml soku (można go wykorzystać do przygotowania napoju). Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy. Dosypujemy 200 g cukru. Kolejnego dnia gotujemy 20 minut, wyłączmy ogień i studzimy. Tego samego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia.