Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Przepiórki z szafranową gruszką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Przepiórki z szafranową gruszką - składniki:
Przepiórki z szafranową gruszką - sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, którym zalewamy mięso. Dodajemy skórkę pomarańczową i liście limonki, odstawiamy do lodówki nakilka godzin. Obsmażamy lubgrillujemy z obu stron narumiano, pieczemy 10 minut w 160 st. C. Robimy sos: cukier rozpuszczamy w rondlu, dodajemy miód i mieszamy. Wrzucamy 150 g żurawin, smażymy 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy namałym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Dodajemy bulion i gotujemy, znów redukując opołowę. Miksujemy - jeżeli sos wyjdzie za gęsty, dodajemy odrobinę wina - i przecieramy przez sito. Solimy i pieprzymy, a przed podaniem wrzucamy resztę żurawin. Gruszki obieramy, wydrążając gniazda nasienne. W garnku gotujemy wino i ocet z cukrem. Dodajemy szafran, zmniejszamy gaz, mieszamy i zestawiamy z ognia. Do wywaru wrzucamy gruszki; gdy nabiorą żółtego koloru - wyjmujemy je. Perliczki podajemy z sosem i gruszkami. Dobrym dodatkiem będą kluski kładzione.