Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Curry z jarmużu z masłem laskowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Curry z jarmużu z masłem laskowym - składniki:
Curry z jarmużu z masłem laskowym - sposób przygotowania: W blenderze lub moździerzu ucieramy wszystkie składniki masali. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę (po usunięciu środków z pestkami) w paski. Z jarmużu usuwamy twarde nerwy, liście rwiemy na kawałki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy nasiona kuminu oraz musztardowca i przykrywamy garnek pokrywką (to konieczne, bo prażone nasiona strzelają). Po minucie dodajemy masalę oraz cebulę i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez 2-3 minuty - do czasu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy, smażymy kolejne 8-10 minut. Dodajemy paprykę i jarmuż, mieszamy, wlewamy półtorej szklanki lekko osolonej wody. Przykrywamy garnek, dusimy 10 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy masło laskowe, mieszamy, gotujemy na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż sos zgęstnieje. Solimy do smaku, podajemy od razu, posypując pokruszonymi orzechami laskowymi.