Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Biszkopt z kremem i wiśniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Biszkopt z kremem i wiśniami - składniki:
Biszkopt z kremem i wiśniami - sposób przygotowania: Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze, powoli dodajemy obie mąki, delikatnie mieszając. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy, pieczemy 20 minut w 180 st. C. Robimy ciasto migdałowe: ubijamy białka z cukrem pudrem. Zmielone migdały łączymy z mąką, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w 150 st. C. Robimy krem: w osobnych naczyniach ubijamy jajka z cukrem (na parze) i masło. Do masła dodajemy porcjami masę jajeczną, ucierając. Na koniec dodajemy wiśniówkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, używając nieco mniej wody niż w przepisie, zalewamy wydrylowane wiśnie, pozostawiamy do ostygnięcia. Na cieście migdałowym rozkładamy połowę kremu, biszkopt nasączamy herbatą i kładziemy na warstwie kremu. Resztą kremu smarujemy wierzch ciasta, na który wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami.