Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczeń świąteczna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczeń świąteczna - składniki:
Pieczeń świąteczna - sposób przygotowania: W głębokim naczyniu łączymy składniki marynaty z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dokładnie nacieramy nią szynkę wieprzową. Mięso pozostawiamy w zalewie pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy szynkę z zalewy, dokładnie osuszamy. Wierzch posypujemy pieprzem oraz chili. Układamy w naczyniu żaroodpornym podlewając połową szklanki wody oraz paroma łyżkami zalewy. Dokładamy pokrojoną w piórka cebulę. Naczynie przykrywamy szczelnie (można użyć do tego folii aluminiowej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy około godziny. Zlewamy powstały sos, podgrzewamy i dodajemy pół szklanki wody zmieszanej z 2 łyżkami mąki oraz masłem. Podgrzewamy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Gotową pieczeń podajemy pokrojoną na plastry i polaną sosem.   Sos sojowy Nośnik tajemniczego piątego smaku umami, naturalny wzmacniacz smaku, a w dodatku całkiem zdrowa przyprawa obfitująca w cenne antyutleniacze. Sos sojowy! W znacznym stopniu wzbogaca aromat potraw i to wcale nie tylko tych orientalnych. Powstający tradycyjnie z fermentowanych ziaren soi sos jest jedną z najistotniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Ma ciemny, brązowy kolor i wyjątkowo głęboki, słony smak. Jego produkcja wymaga sporo czasu, stąd często stosuje się chemiczne metody przyspieszające fermentację. Taki wyrób traci swoje cenne właściwości prozdrowotne, dlatego zwracajmy szczególną uwagę na skład naszego sosu. Najpopularniejszy podział, to sos jasny i ciemny. Ten drugi poddany jest dłuższej fermentacji, przez co jego smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty, a kolor intensywniejszy. Dlatego też używajmy go do ciemniejszych mięs i potraw, gdyż pięknie pogłębia ich barwę. Idealnie sprawdzi się również do sosów i wszelkich marynat. Jasny natomiast pomoże wydobyć aromat delikatnych warzyw, świetnie skomponuje się z drobiem i zupami. Dodatkową zaletą używania sosu sojowego jest to, że do dań nim przyprawionych nie musimy dodawać już soli, a dla tych, którzy chcą jeszcze bardziej ograniczyć jej ilość w diecie, marka TaoTao przygotowała sos o zmniejszonej zawartości soli. Chociaż sos z soi przywędrował do nas z Azji, a zawdzięczamy go XVII-wiecznym holenderskim kupcom, i nie obejdą się bez niego potrawy inspirowane Orientem, wyśmienicie współgra również z europejską i tradycyjną, polską kuchnią. Idealny do barszczu, rosołu i pomidorowej, wyborny do grzybów! Jego wszechstronność sprawia, że nie może zabraknąć go na Waszych stołach, a dania nim doprawione zyskają niespotykaną głębię. W ofercie TaoTao znajdziecie zarówno sos sojowy jasny i ciemny, a oprócz tego sojowo-grzybowy i z mniejszą zawartością soli. Wybierzecie swój ulubiony i dodajcie swoim potrawom dodatkowego smakowego wymiaru!

Informacje o Pieczeń świąteczna

  • Gotowanie jak terapia [BLOGERSKI PRZEPIS TYGODNIA]

    Gotowanie jak terapia [BLOGERSKI PRZEPIS TYGODNIA]

    Wielu z nich zmaga się z różnymi chorobami, między innymi z depresją. Wspólne gotowanie to dla nich namiastka domu - ma to na nich zbawienny wpływ. Aleksandra doskonale pamięta pierwsze Boże Narodzenie spędzone na dyżurze - był obiad, prezenty dla podopiecznych.

  • I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

    I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

    serkiem do kanapek. Eva Solo Naczynie żaroodpor... Tadar Naczynie żaroodporne ... THK Naczynie żaroodporne do... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Jeśli po pieczeniu świątecznych ciast zostały Ci resztki bakalii, możesz je

  • Ciasteczka świąteczne - małe słodkości na Wigilię i Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Ciasteczka świąteczne - małe słodkości na Wigilię i Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Ciasteczka świąteczne to oczywiście aromatyczne pierniczki, ale nie tylko! Sprawdź, co jeszcze warto przygotować w tym czasie. Makowce, pierniki i serniki to najczęściej pieczone świąteczne ciasta. W przypadku bożonarodzeniowych drobnych wypieków to pierniczki nie mają sobie równych, ale chcemy