Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Manhattan z domowym bitters

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Manhattan z domowym bitters - składniki:
  • Bitters z rodzynkami i wanilią:
  • 6 lasek wanilii przekrojonych wzdłuż na pół
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 gwiazdki anyżu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 goździki
  • 10 jagód jałowca
  • 750 ml mocnej (najlepiej 100 proof) whiskey
  • Manhattan z domowym bitters:
  • 65 ml whisky (najlepiej amerykańskiej)
  • 20 ml słodkiego wermutu (np. czerwone Martini Rossi Sweet)
  • 1 łyżeczka domowego bitters
  • wisienka koktajlowa (maraska) do dekoracji
Manhattan z domowym bitters - sposób przygotowania: Wszystkie składniki wkładamy do szklanego słoja, zalewamy whiskey i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 20 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie przelewamy bitters przez filtr do kawy do czystej butelki. Whisky, wermut i bitters wlewamy do wypełnionej lodem szklanicy. Mieszamy łyżką barmańską,  aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dekorujemy wisienką. *BITTERS Bitters, czyli wysokoprocentowe alkohole nasycone ziołami, przyprawami, korzeniami, korą czy owocami od lat rządzą w barach za Atlantykiem. Oprócz standardowych, takich jak angostura (ostra, leśna) czy Peychaud's (lekko anyżkowy), dostępne są tysiące innych smaków, np. selerowe lub z ostrych papryczek.