Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marcepan wegański

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marcepan wegański - składniki:
Marcepan wegański - sposób przygotowania: Mieszamy migdały z cukrem pudrem i solą. Ubijamy lub miksujemy, cienką strużką wlewając sztuczny miód. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmujemy ją i zagniatamy ręcznie. Zawijamy w przezroczystą folię, trzymamy w lodówce. Uwagi: * Marcepan wegański jest bez jajek, dlatego też wytrzyma w lodówce dłużej. Zapakowany w folię i w pudełko (aby nie obsychał), może leżeć nawet miesiąc. *  Ponieważ nie ma w nim jajek, które scalają wszystkie składniki, wegański marcepan może być mniej elastyczny. Bardziej się kruszy, więc trudniej używać go np. jako lukru do pokrywania ciastek. Świetnie nadaje się za to do nadziewania albo do wypieków.