Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sok z czerwonych porzeczek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sok z czerwonych porzeczek - składniki:
Sok z czerwonych porzeczek - sposób przygotowania: Porzeczki myjemy, obieramy, wkładamy do rondla, przesypując je cukrem. Potrząsamy rondlem tak, by każdy owoc był otoczony w cukrze. Odstawiamy na kilka godzin, by porzeczki puściły sok. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Mocno zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia. Sok można też zrobić w sokowirówce. Po wyciśnięciu dosładzamy go, przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzujemy 20 minut w 90 st. C.