Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe
Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe - składniki:
Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżych robimy rozczyn z niewielką ilością ciepłego mleka i mąki), dodajemy resztę składników, pod koniec wlewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba) tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Po tym czasie mocno uderzamy ciastem o blat i jeszcze raz krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich bułeczki. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore przerwy. Przykrywamy lnianą ściereczką, pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości - potrwa to około 30 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy. Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.
- (na 12 bułeczek)
- 170 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 250 g mąki orkiszowej razowej
- 280 g purée z dyni
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 3 łyżki miodu akacjowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 80 g masła;roztopionego i przestudzonego
- Na wierzch:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- pestki dyni do posypania bułeczek
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki