Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny kawowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffiny kawowe - składniki:
Muffiny kawowe - sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy łyżkę kawy, mieszamy, żeby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie składniki, w środku robimy dołek. Wlewamy do niego mleko z kawą, jajka i masło. Szybko łączymy składniki - ciasto powinno pozostać grudkowate. Łyżką nakładamy je do formy do muffinek, wypełniając każdy dołek do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 210 st. C. Śmietankę ubijamy mikserem. Po ostudzeniu, przed podaniem, na wierzch każdej muffinki nakładamy kleks z bitej śmietany posypany kawą rozpuszczalną.