Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa rybna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa rybna - składniki:
Zupa rybna - sposób przygotowania: Podaje się najczęściej w Wigilię. Najsmaczniejsza jest z okoni, karasi, linów i szczupaka, najmniej dobra z sandacza. Można gotować ją z oszczędności na samych głowach z ryb, użytych na wigilię i z ikry oraz mleczka. Nastawić jak zwykle do gotowania ryb dużo jarzyn, upieczonej cebuli, trochę korzeni i gałki muszkatołowej. Gdy smak jest już dostatecznie nagotowany, włożyć ryby przeznaczone na zupę, lub tylko głowy i podroby z ryb, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu najwyżej 25 min. Potem ostrożnie smak przecedzić, aby nie był mętny, zaprawić lekką zaprażką z pół łyżki masła i pół łyżki mąki, dodać kilkanaście kropli Maggi i wrzucić drobno posiekanej zielonej pietruszki. Do tej zupy robią się pulpety z ryb lub kluseczki z surowego mleczka z ryby i wątróbki: zasmażyć pół sparzonej cebuli utartej na tarce, utrzeć pół łyżki masła z dwoma żółtkami na pianę, dodać posiekane mleczko z wątróbką i cebulą, ubić pianę z pozostałych białek, dać trochę soli, tartej bułki tyle, co mąki na francuskie kluski, aby się w gotowaniu nie rozlały, wymieszać to dobrze razem i kłaść podłużne kluseczki na gotującą wodę. Gdy wypłyną, wyjąć ostrożnie łyżką durszlakową.

Informacje o Zupa rybna

  • Zupa rybna 3 razy

    <strong>Zupa</strong> <strong>rybna</strong> 3 razy

    sito, na którym zatrzymają się ości. Uzyskany jedwabisty krem zagotowujemy jeszcze raz, pod koniec dodając masło. Biała zupa rybna z pulpetami (dla 6 osób) 1 szczupak (ok. 1,5 kg), 1 pęczek włoszczyzny, 2 duże cebule, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól, 2 jajka, 2 pory

  • Menu dnia z zupą rybną

    Menu dnia z <strong>zupą</strong> <strong>rybną</strong>

    Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Najlepiej wykorzystać do niej rybę o zwartym, dosyć suchym mięsie, np. doradę czy dorsza, która nie rozpadnie się zbytnio w trakcie przyrządzania. Kreolska zupa rybna 2-3 łyżki oliwy sól 400 g dorady pokrojonej w dzwonka cebula posiekana czerwona papryka

  • Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

    <strong>Zupa</strong> <strong>rybna</strong>, czyli pozdrowienia z Norwegii

    sztukę - brosmę (łac. Brosme brosme), rybę z rodziny z dorszowatych. Potem czerniak, młody dorsz, karmazyn. A wydawało się, że nic nie złapiemy!   Od słowa do słowa, rozmowa z kapitanem schodzi na tradycyjną norweską zupę rybną, zabielaną śmietaną, z

  • Menu dnia z puddingiem owocowym

    Menu dnia z puddingiem owocowym

    Polacy stopniowo uczą się przyrządzać i jeść ryby, ale to ciągle za mało. Dlatego proponujemy zacząć apetycznej zupy rybnej z winem i pysznymi dodatkami. Zupa rybna z awokado 50 dag mieszanych filetów rybnych (sandacz / dorsz / łosoś) 1/2 łyżeczki soli 1 bulwa kopru włoskiego 5-6 cebul

  • Menu dnia z hreczniakami

    Menu dnia z hreczniakami

    Warto zerknąć do naszej polskiej, regionalnej kuchni. Ta prosta i lekka zupa rybna będzie dobrą propozycją na obiad w tygodniu. Kaszubska zupa marynarska 2 niezbyt duże dorsze listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól 1/2 porcji włoszczyzny ocet kilka ziemniaków Ugotuj

  • Menu dnia z pyszną kaszą

    Menu dnia z pyszną kaszą

    Jeśli nie masz szafranu, możesz zastąpić go kurkumą, curry lub słodką czerwoną papryką. Zamiast pomidora można również wykorzystać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Zupa rybna z łososia i makreli 1 pęczek włoszczyzny 1 surowa wypatroszona makrela 250 g surowego filetu z łososia ze

  • Świąteczne dylematy - barszczyk czy grzybowa?

    Świąteczne dylematy - barszczyk czy grzybowa?

    Obok zupy na świątecznym stole najczęściej pojawiają się dania rybne, z kapustą, grzybami i ciasta. Ryba smażona serwowana jest na wigilijnym stole w trzech czwartych polskich domów, ryba po grecku w ponad jednej trzeciej (37 proc.), a ryba w galarecie trochę rzadziej, bo w jednej czwartej z nich (w

  • Menu dnia ze słodkimi naleśnikami

    Menu dnia ze słodkimi naleśnikami

    . Dodaj orzechy, majonez i śmietanę, wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem. Przed podaniem posyp orzechami . Proste do przygotowania krokiety, doprawione szczyptą kuminu. Podawaj je na liściach zielonej sałaty. Poznaj przepis na krokiety rybne A może zupa rybna? Zobacz trzy ciekawe pomysły na